perjantai 8. helmikuuta 2013

Piirustuspöytä tulevalle puusepälle

Käsin kaiverrettuja yksityiskohtia.
Kun tehtäväksi annettiin pöytä, Juha Pihlainen päätti tehdä jotakin, mitä ei ihan jokaisesta huonekaluliikkeestä saa. Keuruulainen nuorimies toteutti piirustuspöydän, jonka avulla pitkäaikainen harrastus on entistäkin mukavampaa.
  - Olen piirtänyt pienestä pitäen. Nyt ei tarvitse köyristellä pöydän päällä. Tässä pöydän kulman voi säätää sopivaksi ja asento paljon mukavampi, Juha esittelee piirustuspöytäänsä.
  Pöydän alareunaan liitetty kouru pitää kynät ja tarvikkeet käden ulottuvilla. Kolme kaltevuusssäätöä takaavat sopivan kulman jokaiseen piirustusasentoon.
Kynät kouruun.
  Pöydän mallissa tärkeintä oli funktionaalisuus. Se on tehty käyttöä varten. Perustukevaa runkoa koristelee alasarjan taivutukset sekä käsinkaiverretut aaltoilevat säätölovet.
  - Merkkasin ensin kohdat ja porasin oikeaan syvyyteen. Sitten hahmottelin lovien ääriviivat puuhun ja naputtelin taltalla ja vasaralla muodot esiin, Juha selostaa toteutusta.
  Pöytä on Juhan ensimmäisiä tehtäviä puuosastolla. Juha tuli kouluun vasta marraskuussa mutta on päässyt nopeasti vauhtiin.
  - Suunnitteilla on penkkejä, tuoleja, lipastoja ja lisää pöytiä. Huonekalut nimenomaan kiinnostavat, Juha kertoo.
  Juhan matka Petäjävedellä kävi monen mutkan kautta. Peruskoulussa Juha oli kiinnostunut teknisistä töistä ja halusi opiskelemaan alaa. Hän pääsikin puualan oppilaitokseen, mutta syksyllä oli edessä ikävä yllätys. Koko koulutusta ei aloitettu ja Juhan oli mentävä minne siinä vaiheessa pääsi. Datanomin opinnot eivät kuitenkaan motivoineet vaan alkuperäinen haave kummitteli taustalla. Tänä syksynä paikka Petäjävedellä avautui ja Juha palasi alkuruutuun.
- Hyvältä tuntuu, Juha hymyilee.

Kuvat ja teksti Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti