perjantai 13. syyskuuta 2013

Keskiajan tyyliin

Terhi ja itse ommeltu puku.
Terhi Mannisen puku on huippumuotia - 1300-luvulta. Tyköistuva alusmekko on Irlannista tehtyjen kaivausten perusteella rekonstruoitu tyypillinen muotivaate tuolta ajalta. Terhi esitteli pukuaan Toivolan Vanhalla Pihalla järjestetyillä keskiaikamarkkinoilla.
  - Puvun tarkempi tutkiminen paljastaa, että puku on jonkin sortin työläisnaisen vaate. Erikoinen hihankiinnitys kielii ruumiilliseen työhön sovitetusta vaatetustekniikasta, Terhi kertoo.
  - Hiha on venytetty pitkälle lavan päälle, jolloin käden ojentamisesta aiheutuva veto ei kohdistu olkapäässä olevaan saumaan. Tällä tavoin sauma on kestävämpi, Terhi kertoo.
  Päällysmekon, eli surcotten ilmavat hiha-aukot ovat nimeltään "helvetin ikkunat". Ne kuuluivat 1300-luvun puvun malliin niin kuin tyköistuvat alusmekkokin.
  Terhi on harrastanut jo pidempään keskiaikaa ja sen seuraksena tuon ajan vaatetermit ovat tuttuja. Ensimmäisen vuoden tekstiilialan opiskelija on myös ommellut itse koko vaatekerran.
Tyylin täydellistää letit.
  Keskiaikamarkkinoilla Terhi oli Hilda Mikkosen kanssa antamassa työnäytöksiä langan kehräämisestä perinteisin menetelmin. Lankaa tehtiin tavallisen lampaanvillan lisäksi myös koirankarvoista, angorakanin karvoista ja hevosen jouhista.

Teksti ja kuvat Mika Nykänen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti