torstai 22. toukokuuta 2014

Iiro kehitti jousimallit työpajaan

Venyy muttei katkea. 
- Ei ehkä ihan normipuusepän hommia, mutta mielenkiintoinen kokemus, toisen vuoden puualan opiskelija Iiro Jokela kertoo työssäoppimisjaksollaan kehittelemistään jousimalleista.
  Viiden viikon työharjoittelusta tuli nimittäin hieman erilainen kuin kurssikavereilla, jotka olivat pestautuneet huonekaluja tai keittiönkaappeja valmistaviin puusepänverstaisiin. Iiron tehtäväksi tuli kehittää Jyväskylän käsityökoulun opetuskäyttöön soveltuvia jousimalleja.
  - Olen harrastanut jonkin verran jousiammuntaa ja tehnyt erilaisia jousipyssyjä jalkajousista varsijousiin. Ehdotin, että voisin kehittää malleja, jotka soveltuisivat oppilaiden tehtäväksi.
  Viiden viikon aikana Iiro kehitti jalka-, pistooli-, vastakaari- ja pitkäjousen mallit, joita käsityökoulu voi hyödyntää.
  Yksi Iiron kehittelemä jousimalleista on yhdistelmä vanhaa vastakaarijousta ja modernimpaa kilpajousista tuttua muotoa.
  - Tekniikka perustuu tavallaan laminointiin. Vastakaaren muottiin puristetaan useita viilukerroksia, joista syntyy jousen lapa, Iiro kertoo käyttämästään tekniikasta.
Nahkatyöt ovat myös Iiron omaa tuotantoa. Opin
nahkatöihin hän on saanut suutari-isältään. 
  - Tässä mallissa etu on se, että sitä voidaan muokata. Lapoja voidaan ohentaa ja paksuntaa, lyhentää ja pidentää ampujan koon ja voiman mukaan. Siksi se sopii malliksi työpajaan, Iiro esittelee joustaan.
  Iiro ehti työharjoittelunsa aikana toimia myös apuopettajana lasten käsityöpajassa. Siellä hän sai opastaa oman jalkajousimallin valmistajia.
  - Oli hauskaa olla pienten opettajana. Siitä sai monipuolista kokemusta, Iiro pohtii.
  Tulevaisuudessa käsityökoulun oppilaat voivat valmistaa jousen vapaavalintaisena projektityönä.
Pistoolijousi pölkyllä.
Teksti Mika Njkänen, Kuvat Pertti Tuukkanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti