keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Veisto vei opettajan mestariksi

Alpo Kangas ja mestarin näyte.
Intohimo koristeveistoon houkutti Alpo Kankaan vaihtamaan roolinsa opettajasta opiskelijaksi ja
hyppäämään takaisin koulun penkille. Jo lähes kaiken koristeveistoalan koulutuksen käyneenä Alpon viimeisenä haasteena oli mestarinimikkeen saavuttaminen.
  - Arvostan kädentaitoja niin paljon, että halusin haastaa itseni koristeveistäjänä. Haluan, että tämä taito näkyy myös konkreettisesti jossakin, puualan opettajana Luovalla kampuksella toimiva Alpo pohtii motiivejaan.
  Ainoa ongelma oli, että Luovalla kampuksella ei ole aiemmin toteutettu erikoisammattitutkintoa koristeveistossa.
  - Kysyin aikuisopiston kouluttajilta, olisiko heillä mitään mahdollisuutta järjestää erikoisammattitutkinnon suorittamista koristeveiston alalta, vuosia sitten myös muotoilijaksi valmistunut Alpo kertoo.
  Pienen selvittelyn jälkeen homma lähti käyntiin käsityöntekijän erikoisammattitutkinnon alaisuudessa. Koulutuksen organisoijaksi valikoitui Satu Tammikari ja opinto-ohjelma rakennettiin Alpon opetustyön ehdoilla.
  - Onhan tässä vähän haastetta ollut sovittaa aikataulut yhteen, Alpo kertoo.
  Syksyllä aloittettu tutkinnon suorittaminen huipentuu tämän kevään päätteeksi mestarintyön esittelyyn ja arvioimiseen. Ohjaavat opettajat ja arvioijat ovat tunnustettuja alan ammattilaisia eri puolilta Suomea.
  Alpon ura veistäjänä alkoi jo 90-luvulla Teuvassa ja Jurvassa käydyissä koulutuksissa kuuluisien veistäjien Oiva Kentan ja Matti Konstetin oppilaana. Sieltä tie on vienyt muotoilijan koulutukseen ja lopulta opettajaksi Luovalle Kampukselle, missä Alpo on erityisesti levittänyt koristeveiston ilosanomaa nuorisolle.
  - Koristeveisto on käsityön ytimessä mutta nykyään sitä on näkyvillä niin vähän, Alpo harmittelee.
  Itse mestarityö on rokokootyylisesti veistetty vaatetelineen ja tuolin yhdistelmä.
  - Rokokoo on veistäjälle se tyylisuunta, jossa on eniten opittavaa, Alpo kertoo tuolin tyylistä. - Ja miellyttäähän se silmää myös.
  Tuoli tulee saamaan paikkansa kotoa makuuhuoneesta sängyn vierestä.
  -  Vähän on ollut kotona puhetta, että nuo vaatteet pitäisi laittaa johonkin telineeseen, Alpo hymyilee.
Teksti ja kuvat Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti