torstai 13. joulukuuta 2018

Lasitaide valtasi Luovan kampuksen

Jussi Paavolainen puhaltaa.
- Lasissa kiehtoo sen muovautuvuus, Jussi Paavolainen sanoo, kun kysyn, miksi kalustealan artesaaniopiskelija hikoilee keskellä päivää kuumuutta hohtavan lasiuunin äärellä liekit silmissä loimottaen. - Lasi voisi olla mielenkiintoinen materiaali myös kalusteiden näkökulmasta, Jussi pohtii ja puhaltaa putkeen.
  Vesa Välikankaan vetämä kierrätyslasin puhalluskurssi täytti toistamiseen Luovan kampuksen ahjotilan innokkaista opiskelijoista. Kurssi on osa Luovan kiertotalouden hankekokonaisuutta, jota Luova kampus vetää yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.
  - Olen tehnyt lasihelmiä, pallokoristeita ja kaatimia, Jussi kertoo uunin vierellä. - Kaatimet tulevat kotona heti käyttöön.
  Kurssilaiset pääsivät perehtymään lasinpuhaltamisen ja -muovaamisen saloihin alan todellisen pioneerin ohjauksella. Välikangas aloitti lasitaiteen tekemisen jo neljäkymmentä vuotta sitten Jyväskylän juomatehtaalla amerikkalaisen lasitaiteilijaystävän innoittama.
  - Menin kirjastoon ja aloin opiskella alaa omatoimisesti. Siitä kaikki lähti liikkeelle, Vesa kertoo. 
  Nopeasti Välikankaan maine kiiri ympäri Suomen ja häntä alettiin kutsua opettamaan eri puolille valtakuntaa.
Vesa Välikangas näyttää mallia.
  - Olen ollut ainoa kiertävä opettaja Suomessa kolmekymmentä vuotta, Vesa kertoo.
  Vierimaa on kehitellyt kiertäävään opetustudioon sopivan välineistön uuneista lähtien.
  - Kaasulla lämmitettävä uuni on yksinkertaisin mutta käytän myös jätepuuta lämmittämiseen. Hiilijalanjälki saadaan näin pienemmäksi. Lasina käytän aina kierrätystavaraa, vaikka olen kursseilla kokeillut myös lasin valmistamista alusta lähtien hiekasta.
  Ja lisää on luvassa. Keväällä on tarkoitus järjestää kurssi, jossa opiskelijat tekevät lasia varten puusta muotit, ja tämähän tarkoittaa sitä, että lasikurssin paikat menevät varmasti kuin kuumille kiville.
  Lue lisää Luova kiertotaloushankkeesta täältä.
Teksti ja kuvat Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti