tiistai 17. marraskuuta 2020

Väriä epävarmaan maailmaan

Japanilaista vaikutetta.

Vielä ehtii tulla ihailemaan Jaana Mörskyn metallia ja tekstiiliä yhdisteleviä koruja Luovan kampuksen yläaulaan. Esillä on virkattuja mandaloita, korva- ja rintakoruja, isoäidinneliöitä kierrätysmateriaalikoruja.

Näyttelyn nimi viittaa nykyhetken tilanteeesen. 

- Väriä epävarmaan maailmaan siksi koska toivon värien tuovan iloa harmaaseen ja synkkään, tämänhetkiseen epävarmaan olotilaan maailmassa, Jaana kuvailee.  

Näyttely on samalla eräänlainen välitilinpäätös Jaanan käsityöläisen uralla. 

- Olen tehnyt tänä vuonna kymmenen vuotta koruja Metallin Kosketus -nimen alla, joten yhdistin nämä asiat nyt tähän näyttelyyn, Jaana kertoo.

Kipinä korujen tekemiseen syntyi alunperin kirjakaupassa.

Mandaloita on eri väreissä.

- Silmiini osui Linda Jonesin kirja Ihania Koruja helmistä ja metallilangasta. Ja siitä se sitten lähti. Innostuin metallilangan kieputtamisesta todella. Asuin silloin Helsingissä pienessä asunnossa - ja siitä lähtien metallilangat, kaikenlaiset helmet ja kivet ja työkalut valtasivat keittiönpöytäni siihen asti kunnes muutin isompaan asuntoon täällä Jyväskylässä, kotiseudullani. Nyt se sama pöytä on ainoastaan työpöytä, Jaana muistelee.

Jaana teki aluksi koruja itselleen ja lahjoiksi ja myi niitä myös erilaisissa myyjäisissä. Jonkin aikaa hänellä oli myyntiä myös verkkokaupassa Etsyssä.
- Abby Hookin kirja Wirejewelry Masterclass innosti minua myös yhä enemmän metallilankorujen tekemiseen, Jaana kertoo.

Youtubesta Jaana bongasi Christina Larsonin metallilankakoruvideot. Larson tekee metallilankakoruja monilla eri tekniikoilla ja hänen ansiostaan Jaana löysi kumihimon, japanilaisen nyörinpunontatekniikan. 

Näyttely on osa käsityöntekijän ammattitutkintoa.

Jaana aloitti viime vuoden syksyllä -19 käsityöntekijän ammattitutkinnon opinnot Luovalla kampuksella.

- Täällä Kankaalla innostuin ikivanhasta lautanauhatekniikasta, jota olen yhdistänyt jonkin verran tekemiini koruihin ja koristeisiin. Innostuin myös luovasta kiertotaloudesta ja olen yhdistänyt kierrätysmateriaaleja ja taloudellisesti kestäviä materiaaleja koruihini. 

- Olin jo kiertotalouskoruihin kokeillut yhdistää virkkausta koruihin ja virkkaus on tuttua minulle muutenkin vuosikymmenten takaa, Jaana kertoo.

Kun Suomi ja maailma menivät kiinni pandemian vuoksi keväällä, Jaana alkoi virkkaamaaan. 

- Rakastuin erilaisten lankojen väreihin ja väriyhdistelmiin! 

Jaana opiskeli erilaisia virkkaustekniikoita, otti haltuun isoäidinneliöt ja laajensi osaamistaan mandaloihin, joita löytyy myös näyttelylystä. Nyt tuotannossa on koruja, koristeita ja asusteita. 

Näyttely on avoinna jokainen arkipäivä klo 9-16 aina 27.11. saakka.

Ota yhteyttä somessa tai sähköpostilla, jos olet kiinnostunut jostain korusta tai mandalasta:

Instagram: @jkristm / touchofthemetal@gmail.com  

Teksti Jaana Mörsky ja Mika Nykänen, kuvat Jaana Mörsky


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti