keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Unkarilaiset mestarit vieraana


Benö Tamas näyttää nahkatyön
saloja.

Unkarilaisia keramiikkaa, tinavalua, parkkinahan ompelua, huovutusta ja kaiken päälle kansantanssia. Tällaisen päivän järjestivät unkarilaiset vieraamme keskiviikkona artesaaniopiskelijoille ja -opettajille.
  Nadudvarin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen väki on kahden viikon tutustumiskäynnillä Suomessa osana Da Vinci -ohjelman opettajavaihtoa. Maanantaina opettajaryhmä kävi tutustumassa artesaanien toimintaan ja tänään oli heidän vuoronsa näyttää, mitä Unkarissa osataan. Opiskelijat saivat kokeilla kuinka syntyy taidokas nahkapunos tai punasavinen kukkopilli. Huovutuspajassa syntyi ruusuja ja huopakaulakoruja.

Fazekas Ferenc taituroi, Nadja Arppe
tallentaa.
  Debrecenin lähistöllä sijaitseva Nadudvarin koulu on erikoistunut perinteisiin työtapoihin ja esineisiin. Koulussa kiinnitetään huomiota myös perinteisiin juhliin, joita opettajat viettävät yhdessä opiskelijoiden kanssa. Erikoisuutena voi pitää sitä, että samassa koulussa opetetaan myös ruuanlaittoa ja kansantansseja. Tästä osaamista saimme tuta, kun Gyori Balaz laittoi meidät tanssitunnille.
  Unkarilaisten vieraiden viikko kuluu tutustumisessa suomalaiseen koulutukseen ja käsi- ja taideteollisuusalan toimijoihin. Jyväskylästä matka jatkuu Ouluun, missä delegaatio viettää toisen viikon. 

Kuvat ja teksti Mika Nykänen
Gyori Balaz opettaa unkarilaista
kansantanssia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti