tiistai 13. marraskuuta 2012

Mistä idea? Osa 3

Reikäompelua pellavalla.
- Tiibetiläisestä lootusaiheesta, Hilda Mikkonen kertoi kun kysyin mistä hän oli saanut idean juhlaliinansa koristekuvioihin.
  Kun kulttuurilähtöisen tuotteen kurssilla piti valita jokin kulttuuri, Hilda päätyi Tiibetiin. Kirjaston kirjoista löytyi tietoa Tiibetin kulttuurista ja buddhalaisuudesta sekä kuvia tiibetiläisestä koristemaailmasta. Varsinkin eräs lootusaihe sai Hildan sormet syyhyämään.
- Lootuskukka oli eräässä buddhalaisessa kuviossa. Otin siitä perusmallin ja yksinkertaistin sitä hieman. Siitä tuli keskikuvio omaan työhöni, Hilda kertoi.
  Hildan työssä lootuksella ei ole uskonnollista merkitystä. Buddhalaisille lootuskukka symboloi tietämättömyyden tilasta nousevaa valaistumista ja puhtautta. Lootuksen juurethan ovat mudassa veden alla ja kukka veden päällä valossa. Laajasti ottaen lootus merkitsee ruumiin, puheen ja ajattelun puhtautta. Buddhan jalanjäljistä kerrottiin kasvaneen lootuskukkia.
  - Valitsin lootusaiheen puhtaasti siksi, että se oli sopivan koristeellinen liinaa varten.
  Liinan tilaaja esitti myös omat vaatimuksensa. Liinan tuli olla kauttaaltaan vaalea. Tämän vuoksi pellava olikin sopiva materiaali. Asiakas myös lopulta päätti, mikä Hildan piirtämistä lootusaiheisista koristeista valittiin.
  Kuvion toteuttamisessa on käytetty reikäompelua, nypläystä ja konekirjontaa. Hilda ei ollut harrastanut kirjontaa ennen tätä työtä. Haastavinta olikin juuri ajan varaaminen uusien tekniikoiden kokeilemiseen ja omaksumiseen.
  - Pari viikkoa sain tehdä töitä. Jatkossa ehkä hyödynnän oppimiani tekniikoita muissa tuotteissa, Hilda kertoi tyytyväisenä työnsä äärellä.
Teksti ja kuva Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti