- Juju on syissä. Veistämisen pitää kulkea myötäsyyhyn, paljasti ensimmäisen vuoden puualan opiskelija Pietu Iitti koristeveistämisen salaisuudeksi. - Jos veistää väärään suuntaan, taltta ei nouse puusta ylös, vaan painuu aina vain syvemmälle. Silloin kaivertamisesta ei tule mitään.
Vapaavalintaiselle koristeveistokurssille osallistunut Pietu veisti kellon pohjaa rokokoomallin mukaan. Lastujen peittämä puutyösali pullisteli erilaisia koristemalleja hyödyntäviä kellotauluja, talttoja ja piirroksia.
Malli piirretään puun pintaan.
|
Pietu kertoi, että koristeveistossa työvaiheet alkavat mallin piirtämisestä luonnolliseen kokoon paperille. Tämän jälkeen haluttu kuvio siirretään puun pintaan vaihe vaiheelta läpi piirtämällä tai vapaalla kädellä.
- Vaikeinta tässä on hahmottaminen, mikä on koveraa, mikä kuperaa. Myös syvyysulottuvuus täytyy nähdä kuvasta, Pietu pohti hänelle uuden tekniikan haasteita.
Veistomateriaalina oli lehmus, johon käytiin käsiksi kymmenellä erilaisella taltalla. Pöydällä odotti jo valmiiksi hankittu kellokoneisto, joka lopuksi upotetaan sille koverrettuun tilaan.
Teksti ja kuva Mika Nykänen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti