keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Aistimuksia mutanttipuvuissa


Paiseita muovista.
Jätesäkkejä, varastoroinaa, muovisilppua, kahvipaketteja. Siinä lähtökohtia Hilda Mikkosen ja Minna Salosen Aistimuksia 2013 -näytöksen pukuihin. Vaatetuksen ja tekstiilin opiskelijat pääsivät haastavaan pukusuunnittelutehtävään, kun tuotesuunnitelun opettaja Anni Honkala toi terveisiä Aistimusten käsikirjoitustyöryhmästä.
  - Kymmenen mutanttipukua, joissa pitää pystyä tanssimaan. Aikaa on kaksi viikkoa, Anni Honkala kertoo haastavasta lähtötilanteesta.
  Aistimuksia on Jyväskylän ammattiopiston Hyvinvointi ja kulttuuri -yksikön vuosittainen näytös, joka toteutetaan eri alojen opiskelijoiden voimin Jyväskylän kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Musiikkia, tanssia ja visuaalisuutta pursuavan esityksen teemaksi on tänä vuonna valikoitunut tulevaisuus.
  - Tarkoitus on luoda aistimuksia tulevaisuudesta. Kierrätysteema on myös vahvasti läsnä. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Esimerkiksi verkkopuku kehiteltiin matonkuteista ja vyötiäinen syntyi käytetyistä kahvipaketeista, Anni kertoo.
Jätesäkkien kauneutta.
  Tulevaisuutta lähestytään Aistimuksissa erilaisten ihmisen elämässä tapahtuvien muutoksien kautta.
  - Pohdimme miten ihmiset muuttuvat tulevaisuudessa. Mukana on kloonausta ja mutantteja. Eristäytyminen on myös yksi aihe, jota esityksessä käsitellään, Anni kertoo.
  Tällä kertaa pukujen tekijät saivat käyttää vapaasti mielikuvitusta, sillä koreografia suunnitellaan pukuihin sopivaksi, ei toisin päin.
- Opiskelijat suunnittelivat erilaisia eläimiä, lintuja, hyönteisiä ja kuoriaisia. Myös robotteja pohdittiin mutta ne jäivät, kun lopulliset ideat alkoivat hahmottua.
  Lopputuloksena on mitä mielikuvituksellisempia yhdistelmiä erilaisista materiaaleista. On paisepukuja, huopaeviä, langoista tehtyjä leväasusteita ja muoviköynnöksiä.
  Artesaanit toteuttavat myös esityksessä tarvittavat soittimet kierrätysmateriaaleista. Metallipuolen ykkösvuoden opiskelijat ovat perehtyneet erilaisiin skiffle-soittimiin talven aikana. Puuartesaanit rakentavat suurimman osan lavasteista, myös ns. eristäytymiskuutiot, joihin tanssijat sulkeutuvat esityksen aikana.
  - Opiskelijat ovat ottaneet tehtävät vastaan todella innostuneesti. Kaikki on mennyt loistavasti, opiskelijat ovat ollet ideoita täynnä ja tehneet töitä hiki hatussa, Anni huokaisee tyytyväisenä.
  Petäjäveden artesanien lisäksi puvustusta on tulossa myös Viitaniemen vaatetusosastolta. Oheisten kuvien vaatetus siis muuttuu melkoisesti, kun Viitaniemen ompelijat luovat alle yhdenmukaiset puvut.
  Katso Aistimuksia 2013 -traileri Ammattiopiston sivuilta. Kuvissa ei kuitenkaan ole vielä uusia pukuja.

Teksti Mika Nykänen, kuvat Nestori Lönngrén

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti