keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Lakeuden aarteita ihailemassa

Pentti Tuominen näyttää mukin valmistusta.
Tämän vuotinen kakkosten opintomatka tehtiin Vaasaan kohteina Pohjanmaan museon upeat kokoelmat ja käsityötalo Loftet. Matkan tarkoitus oli nähdä elävänä loisteliaita tyylihuonekaluja ja talonpoikaisesineistöä, joiden saloihin opiskelijat ovat perehtyneet teoriatunneilla.
Pentti pyöräyttää tinamukin pohjaan kantin.
  Pohjanmaan museon kokoelmat yllättivätkin runsaudellaan ja tyylihistoriallisella kattavuudellaan. Opiskelijoilla oli tilaisuus tutkailla mm. aitoa barokki- ja rokokooesineistöä, mitä harvemmin Keski-Suomessa on nähtävillä. Pohjanmaan museossa kokonaiset salit on sisustettu esim. kustavilaiseen ja biedermeier-tyyliin.
  Museon kokoelma perustuu Vaasassa lääkärinä toimineen Karl ja hänen puolisonsa Elin Hedmanin keräämään esineistöön. Huonekalujen lisäksi esillä oli vanhaa taidetta. Sellaiset aarteet kuten Sandro Botticellin tai Lucas Cranachin pajoista lähtöisin olevat maalaukset eivät kuulu jokaisen maakuntamuseon valikoimaan.
  Ulkomaisen taiteen lisäksi Hedmanin kokoelmaan kuuluu ainutlaatuinen Suomen kultakauden taiteen kokoelma, jonka juuret ovat 1900-luvun alussa toimineen kuuluisan mesenaatin Gösta Stenmanin keräämässä taidekokoelmassa. Joukossa on mm. Helene Schjerbeckin, Pekka Halosen ja Tyko Sallisen teoksia.
  Erikoisuutena matkalla oli pysähdys Vähäkyrössä pläkkyrimestari Pentti Tuomisen oppiin. Vanhan taidon nykyisin harvalukuiseen mestarikatraaseen kuuluva Tuominen näytti, kuinka läkkipelti taipuu ja muovautuu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tuomisen leppoisaa työskentelyä ja kerrontaa seuraten opiskelijat saivat tinalla päällystetyn rautaisannoksen erilaisten astioiden ja piparkakkumuottien valmistuksesta. Tuliaisiksi Tuominen antoi mm. pillejä ja tinamukeja, ja taatusti hyvän mielen.

Teksti ja kuvat Mika Nykänen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti