maanantai 28. lokakuuta 2013

Karvaisia keisareita ja kaulapantoja

Mickey ylittämässä Alppeja keisari
Napolenina.
Valokuvauksen opiskelija Lise Richardson ei halunnut päästää itseään helpolla, kun lopputyön tekemisen aika koitti. Myös maalaustaidetta opiskelleena Lise halusi yhdistää kaksi taiteenalaa samaan työhön. Ja koirat.
  Lise tarvitsi sopivan visuaalisen aiheen, johon kolme elementtiä olisi voinut yhdistää.
  - Pyörittelin mielessäni kaikkea moderneista julkisuuden henkilöistä, kirjallisuuden hahmoista ynnä muista, mutta päädyin varsin nopeasti maalaustaiteeseen kun muistelin Cassius Coolidgen koiramaalauksia, Lise kertoo.
  1900-luvun alussa vaikuttaneen Cassius Coolidgen maalauksissa koirat esiintyvät ihmisten vaatteissa ja elävät ihmisten elämää, mm. pelaavat pokeria.
  Idea oli valmis. Lise päätti tehdä klassisia muotokuvia jäljitteleviä digitaalisia maalauksia, joiden päähenkilöinä olisivat koirat, valokuvatut koirat.
  - En ollut, enkä vielä tänä päivänäkään ole nähnyt kenenkään kokeilevan täysin vastaavaa ideaa, Lise kertoo. - Tämä oli siis yksi syy, miksi halusin nimenomaan tätä yrittää, koska se on ainakin minulle uutta.
  Koiria ei tarvinnut kaukaa etsiä. Lisen oma koira sai toimia ensimmäisenä mallina ja tuttavapiiristä löytyi lisää. Lise otti yhteyttä omistajiin ja kuvasi koirista erilaisia otoksia, jotka olisi helppo yhdistää maalauksiin. Maalauksien mallit Lise löysi 1700- ja 1800-lukujen muotokuvataiteesta,  mm. Jacques-Louis Davidin ja John Singer Sargentin maalauksista. Niistä hän löysi sopivat vartalot ja taustat karvaisille kasvoille.

Lisen oma koira Freija päätyi Sarah
Bernhardtin tilalle.
    Lise pyrki sovittamaa tietyt koirat tiettyihin maalauksiin niin että koirat ilme tukisi alkuperäisen maalauksen aihetta. Esimerkiksi Charlotte Brontën tilalle tuli Shetlannin lammaskoira Asta. Yorkshirenterrieri Miki puolestaan sai esittää Horatio Nelsonia.
  Digitaalisella pensselillä Lise teki alkuperäisiä maalauksia mukailevia versioita, joiden tekeminen kesti useita päiviä.
  - Sovitin koiran naaman ja joissain tapauksissa tassut kuvaan, ja pyyhin vaatteiden ja hiusten alle jäävät osat pois, Lise kertoo prosessista. - Viimeistelin maalauksen yksityiskohdat lisäten koirille ihmismäisiä piirteitä kuten ripset ja kulmakarvat.
  Lise antoi työlleen nimen Ruffs and collars, mikä on suomennettuna “Röyhelökaulukset ja Pannat".
  - Englanninkielinen sanaleikki tulee tunnetusta fraasista, jonka voi tulkita myös tarkoittamaan “haukut ja koiran kaulapannat”, englantia toisena äidinkielenään puhuva Lise kertoo.
  - Haluaisin koota sarjasta kirjan ja todennäköisesti tulen niin tekemään jossain vaiheessa omalla ajallani, Lise pohtii maalaustensa tulevaisuutta.
  Lisen kotisivuilta löytyy koko sarja ja muutakin Lisen tuotantoa: http://liserichardson.com/

Teksti Mika Nykänen, kuvat Lise Richardson

1 kommentti: