tiistai 5. marraskuuta 2013

Surrealismia ja tintamareskeja

L'armure, pellitettyä rakkautta
postikortissa.
Valokuvauksen ja audiovisuaalisen alan opiskelijat kävivät syysretkellään Helsingissä tutustumassa 
valokuvataiteen museon ja Kiasman antiin. Bussikaravaani pysähtyi ensin Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyyn Kaapelitehtaalle, missä opiskelijat saivat ihastella 1900-luvun alun hulvattomia postikortteja, joiden teossa eivät sovinnaiset säännöt eikä aina järkikään paljon mielikuvitusta kahlinnut.
  Merkillisintä korteissa oli se, että niissä oli selkeitä surrealistisia teemoja ennen kuin koko käsitettä oli edes keksitty. Opiskelijoita kiehtoi myös kuvien valmistustekniikka, joka perustui käsipeleillä toteutettuun montaasiin. Näyttelyssä sai kokeilla myös itsensä sovittamista kuviin tintamareskien avulla, mikä aiheuttikin ruuhkan kyseiselle pisteelle.


Tintamareskin lumoa.
  Kiasmassa oli näytteillä museon kokoelmista koottu valikoima, eräänlainen nykytaiteen hittikavalkadi. Näyttely olikin yksittäisten teosten riemujuhlaa, vaikka mitään suurta teemaa kokonaisuus ei yrittänytkään rakentaa. Opiskelijat villiintyivät Jacob Dahlgrenin värinauhateoksesta kuin Linnanmäellä ja kuuntelivat Markus Copperin Valas-teosta korvat höröllään. Myös Markus Kåhren aavemainen peiliteos sai nuorison hytisemään aavemaisissa taidetuntemuksissa.

Teksti Mika Nykänen, kuvat Karri Kinnunen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti