perjantai 3. tammikuuta 2014

Artesaanien romut alkoivat soida

Juho-Eetu Rautiaisen torvi.
Sinkkiämpäri ja ilmastointiputki syntyivät uudelleen muhkeaksi alppitorveksi, kun metallialan opiskelija Juho-Eetu Rautiainen päästi sisäisen soitinrakentajansa valloilleen. Syy tähän aluevaltaukseen oli Jyväskylän ammattiopiston musiikin ja tanssin perusopetuksen Kuule-Koske-Katso -lastenkonsertti, johon tarvittiin soittimia. Erityisvaatimus soittimille oli se, että lapsiyleisö saattoi turvallisesti kokeilla niitä omin käsin.
  - Lisäksi soitinten tuli ulkonäöltään olla sellaisia, että ne kiinnostavat lapsia, tuotesuunnittelun opettaja Anni Honkala kertoo.
  Anni aloitti opiskelijoiden johdattamisen soitinrakennuksen maailmaan esittelemällä Skiffle-soittimien kirjoa kenkälaatikkobassoista pyykkilautoihin.
  - Tästä edettiin tehtäviin, joissa jokainen teki kymmenen erilaista luonnosta kierrätysteemaisesta soittimesta.
  Vaikka kyse oli käyttöön tulevista soittimista, ääniominaisuuksia ei korostettu liikaa.
  - Konsertin keskeinen idea oli, että lapset tulevat lavalle kokeilemaan soittimia esityksen jälkeen. Tärkeintä oli se, että soittimet ovat kiinnostavia ja kestävät kovakouraisenkin käsittelyn, Anni kertoo.
  Lopputuloksena oli koko orkesterin soitinvalikoima narubassoineen, rumpuineen ja erilaisine helistimineen. Materiaaleja etsittiin roskalaatikoista ja opiskelijoiden omista kaapeista. Uuden elämän saivat niin polkupyörän tarakka kuin erilaiset peltipurkit.
  Konsertti oli osa Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelujen järjestämää Lasten lysti -tapahtumasarjaa.

Teksti ja kuva Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti