torstai 13. helmikuuta 2014

Rento liivi neulekurssilta

Reetta Vanhanen talviauringossa.
Kahden viikon urakka on ohi ja Reetta Vanhanen voi tyytyväisenä vetää hupparin ylleen. Omiin mittoihin valmistettu vaate oli Reetan ensimmäinen neulekoneella valmistama tuote.
  - Kaksi viikkoa hurahti suunnitelmat ja tilkut mukaan lukien koko projektissa, Reetta laskee.
  Opiskelijat tekivät neulekurssin aluksi koetilkkuja erilaisilla menetelmillä ja valitsivat vasta lopuksi valmistettavan tuotteen: villaneuleita, huppareita, slipovereita. Reetta päätyi hupulliseen liiviin.
  - Kotona minulla on kankaasta valmistettu huppari ja halusin vastaavan salmiakkikuviolla koristellusta neuleesta, Reetta kuvailee työtään.
  Kaavat valmistettiin Reetan mittojen mukaan ja sitten alkoi neuleen testitilkkujen tekeminen.
  - Valitusta langasta tehtiin tilkku, josta laskettiin silmukoiden ja kerrosten määrä. Tästä pääteltiin, miten oikeat mitat rakentuvat, Reetta kertaa prosessia.
  Lopputulos oli juuri sellainen kuin Reetta oli kuvitellut.
  - Olen tyytyväinen. Liivistä tuli lämmin ja rento.
  Liivin lisukkeeksi Reetta virkkasi kaulahuivin, jonka langat Reetta oli itse värjännyt aiemmin kasvivärikurssilla.
  - Olen neulonut paljon mutta virkkaaminen on jäänyt kokonaan. Ihan haasteen ja oppimisen vuoksi valitsin tekniikaksi virkkaamisen, Reetta sanoo ja näyttää hurmaavan kirkkaissa väreissä loistavaa huiviaan.
  - Käsin olisin neulonut tämän nopeammin, ensimmäistä vuotta vaatetuksessa opiskeleva Reetta vertailee koneellisen ja käsinneulomisen eroja. - Neulekoneella työskentelyssä silmukoiden laskeminen ja koukkujen asetteleminen on työlästä ensikertalaiselle, Reetta kertoo mutta ilmeestä päätellen vaivannäkö kannatti.

Teksti Mika Nykänen, kuva Saara Koskinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti