perjantai 21. helmikuuta 2014

Mestari palasi kotiahjon ääreen

Gabor neuvoo Tuja Hämäläistä taonnassa.
- Tämä oli kuin kesäloma minulle keskellä talvea, seppämestari Gábor Szombathy nauraa valmistellessaan paluuta kotiinsa Unkariin. Petäjävedellä vietetyt kuusi viikkoa ovat ohi ja on aika jättää hyvästit opiskelijoille ja opettajatovereille, joiden parissa aika on vierähtänyt nopeasti. Edessä odottaa sepän arkinen aherrus Budapestissa.
  Gáborin vierailuista alkaa tulla traditio, sillä tämä kerta oli jo kolmas, kun hän tuli artesaanien vieraaksi Petäjävedelle. Gábor on käynyt Suomessa myös Lahdessa ja Savonlinnassa opettamassa paikallisia sepänalkuja.
  Gáborin vierailu osui tuotteen valmistuksen opintojaksolle, mikä mahdollisti hyvin yksilöllisen opiskelijan ohjaamisen.
  - Kysyin, mitä he halusivat tehdä. Annoin jokaisen valita oman aiheen ja opetin heille työhön sopivaa tekniikkaa ja työskentelytapaa, Gábor kertaa kurssin etenemistä.
  - Oli mukava työskennellä motivoituneiden nuorten kanssa, Gabor kehuu oppilaitaan.
  Gábor arvostaa vanhaa mestari-kisälli menetelmää, jossa oppilaat työskentelevät mestarin näyttämän esimerkin mukaisesti.
   - Sepän taidot ovat pohjimmiltaan yksinkertaisia niin kuin aakkoset. Kyse on siitä, miten niitä aakkosia käyttää, Gábor miettii ja painottaa perustaitojen kertaamisen tärkeyttä.
  Gábor on kansainvälisestikin tunnustettu taideseppä. Jo vuonna 1988 hän sai Unkarissa soveltavan kansantaiteilijan arvonimen ja on tämän jälkeen ollut perustamassa erilaisia seppäliittoja ja tapahtumia, jotka keräävät mestareita ympäri maailmaa. Gábor on opettanut myös Japanissa, missä hän erityisesti vaikuttui japanilaisten tavasta paneutua työhönsä.
  - Annoin opetusta perjantai-iltapäivisin ja muun ajan oppilaat tekivät projekteja. Oppilaat todella keskittyivät työskentelyyn ja jälki oli sen mukaista, Gábor muistelee Japanin aikaansa.
  - Mutta Suomeen on aina mukava tulla. Täällä ihmiset luottavat toisiinsa eikä aika kulu turhaan byrokratiaan.
  Kotona Budapestissä odottavat perhe ja oma paja sekä tietenkin sepän ikuinen kilpailu tehdasvalmisteisen tuotannon kanssa.
  - Sepän on itse etsittävä asiakkaat, jotka ovat valmiita maksamaan henkilökohtaisesti suunnitellusta tuotteesta ja laadusta, Gábor sanoo ohjeeksi nuorille.
  Gáborin kotisivut: www.kovacsmuvesz.hu

Teksti ja kuva Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti