keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Yhteistyötä kynttilöiden valossa

Andrea Bajan esittelee luomustaan.
- Ideana oli tutkia liekin heijastuksia ja valoa, Andrea Bajan kertoo suunnittelemastaan kynttilätelineestä. Andrea tuli Tšekistä, Liberecin muotoiluoppilaitoksesta Petäjävedelle artesaanien pariin kahden viikon vierailulle kokeilemaan, miltä tuotteiden valmistus käsityöläisten kanssa tuntuu.
  Andrean työpariksi valikoitui Janne Salminen, joka on kolmannen vuoden metallialan opiskelija. Työnjako meni niin, että Andrea suunnitteli kynttilätelineen ja esitteli ideansa Jannelle. Janne tehtävänä oli pohtia miten idea käytännössä toteutetaan ja ohjata Andreaa valmistuksen saloihin.
  - Hankalinta oli varmaan kertoa, mitä haluaa toisen tekevän, Andrea kertaa yhteistyötä suomalaisten kanssa.
  Opiskelijat kommunikoivat keskenään englanniksi ja tietenkin elekielellä. Opettajat toimivat myös tulkkeina ammattisanaston kohdalla.
  - Oli hauska nähdä, miten osat vaihtuivat työnteon eri vaiheissa. Alussa tšekkiläiset näyttivät mallia miten tuotteita suunnitellaan piirtämällä käsin ja tietokoneilla. Sitten kun päästiin pajaan, meidän artesaanit saivat toimia opettajina ja ohjata vieraitaan käytännön työskentelyyn, puualan opettaja ja vierailun isäntä Manu Semann kertoo.
  Toisena isäntä toimi opettaja Tanno Tamminen, jonka oppilaat ohjasivat vieraita metallin maailmaan. 
  Lopputulos ja varsinkin uusien tekniikoiden kokeilu ilahduttaa Andreaa.
  - Pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni valamaan metallia, Andrea kertoo.
  Käytännön valmistamiseen tutustuminen oli yksi vierailun päätavoitteista. Liberecin muotoiluoppilaitoksen opetus on painottunut huonekalujen ja sisustusten suunnitteluun. Opiskelijat työskentelevät puupajassa noin kuusi tuntia viikossa. Kaikki muu on piirtämistä ja teoriaa.
  - Opiskelijamme suuntautuvat pääasiassa yliopistoon, vastaava opettaja Jitka Madlova kertoo.
  Muutoin Andrean ja kymmenhenkisen opiskelijaryhmän vierailu kului Jyväskylään ja varsinkin Alvar Aallon tuotantoon tutustuessa.
- Jitka tuntee paikat ja hän kuljetti meitä ympäri kaupunkia Aallon rakennusten luo, Andrea kertoo.
  Katso Facebook-sivuiltamme opiskelijaparien tuotoksia.
  Tästä Liberecin muotoiluoppilaitoksen sivuille.

Teksti ja kuvat Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti