maanantai 19. lokakuuta 2015

Puusormus sai lautanauhakääreen

Pyökki kohtaa lautanauhan.
- Halusin yhdistää perinteistä lautanauhaa johonkin epätyypilliseen yhteyteen, johonkin missä lautanauhaa ei ole ennen nähty, Anne Hänninen kertoo tekstiiliä ja puuta yhdistelevän sormuksensa ideasta.
  Alkusysäys sormukselle tuli kiertopajajaksolta, jossa opiskelijoiden tuli suunnitella koriste jollekin tietylle ihmiselle. Anne otti kohteen läheltä, eli itsensä, ja asetti tavoitteet.
  - Sormuksen tulisi sopia arkeen ja juhlaan.
  Lautanauhan kuvio löytyi vanhasta lautanauhakirjasta, jota Anne oli tutkinut toisen vuoden opiskelijoiden vetämän lautanauhakurssin jälkeen. Lautanauha olikin vasta toinen, jonka Anne on tehnyt.
  - Ensimmäinen oli kurssityö. Toinen tuli sitten heti tähän sormukseen.
   Oman haasteensa lautanauhan tekoon antoi sormuksen pieni koko.
  - Minun oli löydettävät mahdollisimman ohutta lankaa, jotta nauha mahtui sormukseen. Ihmeellisesti se onnistui heti ensimmäisellä kerralla.
  Lautanauha on upotettu sormukseen sorvattuun uraan. Liima pitää nauhan paikoillaan. Pyökkisten puuosien valmistamisessa tekstiilialan opiskelija käytti opettaja Manu Semannin avustusta.
  - En ollut koskaan tehnyt mitään puutöitä tai sorvannut, ompelijaksi jo aiemmin Joensuusta valmistunut Anne kertoo.
  Uudet ideat pyörivät Annen mielessä koko ajan. Parhaillaan uusia ornamentteja suunnitteleva Anne on erityisen innoissaan kasvivärjäyksestä ja kankaanpainannasta. Myös sormuksen jatkokehittely pyörii mielessä.
  - Tällä idealla voisi valmistaa myös rannerenkaan jolloin lautanauhan koko voisi olla suurempi, Anne visioi.

Teksti ja kuva Mika Nykänen

2 kommenttia: