torstai 11. lokakuuta 2018

Kankaan liikennemerkeille uusi elämä

Elisa Aho muunsi liikennemerkit kalusteiksi.
Kankaan tehdasrakennuksia puretaan ja uusia taloja nousee tilalle kuin sieniä syyssateella. Kaikki ei kuitenkaan katoa historian mustaan aukkoon (kaatopaikalle), vaan kiertää kulutuksen suuressa karusellissa takaisin käyttöön.
  Tätä on kiertotalous parhaimmillaan ja sen ovat mahdollistaneet Luovan kampuksen kalustealan opiskelijat Elisa Aho, Milla Holopainen, Eija Hyvönen ja Wille Naukkarinen yhdessä kouluttajansa Sirpa Sergejeffin ohjaamana.
   - Sirpa otti liikennemerkit talteen nyt jo puretusta paperitehtaasta ja antoi ne meille ideoitavaksi, Elisa kertoo projektin taustoja.
  Ryhmä otti liikennemerkit tarkasteluun ja päätti tehdä niistä pihakalusteet Luovan kampuksen etupihalle. Liikennemerkit hyödynnettiin putkivarsineen jolloin kalusteisiin ei tarvittu mitään muuta uutta materiaalia kuin muutama ruuvi ja betonvalu jalkaan.
  - Tuolien ohuet jalat on kierrätetty koulun vanhoista luokkatuoleista, Elisa kertoo.
  Haastetta projektiin antoi vieraat materiaalit.
  - Alumiini oli melko hankala käsitellä ja yhdistää muihin elementteihin. Sementin valaminen sen sijaan oli hauskaa ja helppoa, Elisa kertoo.
  Kierrättäminen saa jatkoa sekä Luovalla kampuksella että Elisan tuotannossa.
  - Kierrättämällä saa persoonallisia ja yksilöllisiä kalusteita, enkä halua levittää kulutuskeskeistä ajattelua, Elisa kertoo omasta käsityöläisyydestään. 
  Lue lisää kiertotaloudesta hankkeen blogista. Luova kampus on osallisena Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimassa kiertotalouden projektissa, joka jatkuu vuoteen 2020 saakka pyrkimyksenä juurruttaa rerurssiviisas tuotanto käytäntöön.

 Teksti Mika Nykänen, kuva Oona Kauppinen
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti