torstai 4. lokakuuta 2018

Vaihtojakso huipentui Pimeeseen touhuun

Kävelytie ja valotornit perjantaina.
Valokäytävä johdattaa kohti Luovaa kampusta perjantai-illan hämärtyvässä valossa. Kujan reunoilla seisoo värikkäitä lasitorneja, jotka valaisevat vain tätä iltaa varten rakennettua kävelytietä. On Luovan kampuksen Pimeetä touhua-ilta, joka kylpee värivaloissa Valon kaupungin kunniaksi.
  Tornien tekijät ovat Tshekistä, Liberecin muotoiluoppilaitoksesta Luovalle kampukselle kahdeksi viikoksi saapuneet opiskelijat Jan Machalek, Nicola Malisova ja Petr Kratky.
  - Manu löysi nämä vanhat ikkunat jostakin täältä Kankaan alueelta ja antoi ne meille ideoitavaksi, Jan esittelee valotorneja viitaten puualan opettajan Manu Semaniin.
  - Aluksi ajattelimme rakentaa niistä lasimuurin mutta päädyimme lopulta tornimalliin. Väritimme ruudut sateenkaaren väreillä, jotta niistä tulisi iloisemmat.
Petr, Nicola ja Jan työpajassa.
  Yhteensä kahdeksan tshekkiopiskelijan ryhmä muodosti kolme yksikköä, jotka jokainen suunnitteli ja toteutti oman teoksen osaksi Valon kaupungin ja Pimeetä touhua -tapahtuman ohjelmaa. Lasitornien lisäksi Luovalla kampuksella saatiin ihastella kierrätysvalaisimista muokattua hopeista palloa, jonka sisältä kurkisteli roskia sekä ilmapallojen varassa leijuvaa valolankojen sommitelmaa.
  -Suunnittelu tehtiin SketchUpilla ja toteutus on ollut raakaa käsityötä, Jan kertoo.
  Liberecin muotoiluoppilaitoksessa sisustusarkkitehtuuria ja muotoilua opiskeleva nuori mies on kokenut Luovan kampuksen tavan työskennellä mielenkiintoisena ja antoisana.
  - Me emme käytä Liberecissä laadukasta puuta tuotteidemme tekemiseen, koska ne ovat vain prototyyppejä. Täällä olemme päässeet tutustumaan eri puulajeihin ja niiden ominaisuuksiin, Jan kertoo.
  Olo Jyväskylässä ei ole ollut pelkästään ahertamista Luovan kampuksen työsalissa. Opiskelijat ovat retkeilleet ympäri kaupunkia ja tutustuneet etenkin Alvar Aallon tuoantoon. Myös Suomen luonto on tullut tutuksi retkien myötä. 
  - Kävimme kiertelemässä järvellä ja tunnelma oli uskomattoman hieno, Jan kertoo ja sytyttää valot värikkääseen torniin.
 
Teksti Mika Nykänen, kuvat Annie Aksela ja Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti