tiistai 10. syyskuuta 2019

Moottorisaha laulaa veistoksia Luovan kampuksen iloksi

Jani karhun karvat on saatu aikaan rälläkällä.
Kauneutta maailman voi luoda monella tavalla. Aina ei välttämättä tarvita näädänkarvasivellintä tai sulkakynää, vaan esteettiseen lopputuloksen voi päästä proosallisesti myös moottorisahalla. Ainakin Jussi Leppäsen ja Jani Toivaisen mielestä.
  - Olin pitkään haaveillut, että pääsisin kokeilemaan moottorisahaveistämistä. Sitten opettajamme Manu Seman toi tänne suuren kuusitukin, ja kehotti kokeilemaan tekniikkaa. Kuukausi sitten aloitin ensimmäisen moottorisahaveistokseni tekemisen, Jani kertoo.
  Jussi aloitti veistoksensa teon jo toukokuussa ja on jatkanut sitä nyt syksyn mittaan Luovan kampuksen viereisessä hallissa. Sen verran isosta työstä on kysymys, että sitä on pakko tehdä omassa tilassa.
  - Nyt aletaan olla siinä vaiheessa, että siirryn pintakäsittelyyn, Jussi kertoo omasta työstään. - Päälle tulee kuultomaalilla montaa eri väriä.
  Valmista pitäisi olla Hohtava Kangas-tapahtumaan mennessä, jolloin Jussi puu-ukko nostetaan nojaamaan seinään ja valaistaan omalla valolla.
  Myös Jussille valmistuva veistos on ensimmäinen moottorisahatyö.
Jussi ja viimeistelyä vaille valmis puumies.
  - Olen aiemmin tehnyt pienempiä puuveistoksia mutta niissä on ollut käsityökalut käytössä, Jussi kertoo. 
  Ihan pelkillä moottorisahoilla pojat eivät ole veistoksiaan tehneet. Matkalla on käyteytty myös "rälläkkää" eli kulmahiomakonetta ja myös hienovaraisempia veistorautoja. Perusmuoto on kuitenkin luotu moottorin voimalla.
   -Vaikeinta moottorisahaveistämisessä on hahmottaminen, Jani kertoo. - Itse lähdin kylmiltään liikkeelle enkä tehnyt mitään mallinnoksia tai suunnitelmia tukin pintaan. Olen edennyt äärimmäisen varovasti, etten tekisi peruuttamattomia virheitä.
  Tekniikan haastavuudesta huolimatta veistäminen on saanut pojat pauloihinsa ja jatkoa on luvassa.
   - Todellakin aion jatkaa. Vain mielikuvitus on rajana, Jani toteaa.  
Teksti ja kuvat Mika Nykänen
 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti