maanantai 27. toukokuuta 2013

Elokuva sai aiheensa muodista

Elina Kautto kuvauksissa.
"Tehkää elokuva, jonka aiheena on muoti". Tällainen brieffi oli vastassa perjantaina kansainväliseen Uneton 48 lyhytelokuvakilpailuun osallistuneita tekstiiliartesaaneiksi opiskelevia Laura ja Elina Kauttoa, kun kilpailun aiheet arvottiin. Ryhmä alkoi kehitellä ideoita tarinaan, joka tuli toteuttaa kahden vuorokauden aikana valmiiksi lyhytelokuvaksi. Kilpailun konseptiin kuuluu myös, että jokaiselle osallistujaryhmälle arvotaan aihe ja genre.
  Ihan kahdestaan Laura ja Elina eivät olleet, sillä ryhmän ytimen muodostivat ohjaaja Jesper Penttinen ja kuvaaja Jaakko Kleimola, joilla on vahva ammattitausta elävän kuvan saralla.
  Aihe sopi kuin loimi artesaanin puihin, sillä sisaruksilla oli opintojen kautta pukuhistoria ja moni muukin muotiin liittyvä asia tullut tutuksi.
 - Alussa muoti tuntui kauhean vaikealta yhdistää elokuvaan, mutta sitten tarina alkoi syntymään, Elina ja Laura kertovat.
  Erilaisten käsikirjoitusversioiden joukosta valittiin tarina, jossa kuvattiin minihameen salattu syntyhistoria. Tarinan kehyskertomuksena on nykypäivä, mutta varsinaiset tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun hienostorouvien muotiongelmiin. Sen ajan naisten hameethan olivat melko pitkiä, minkä vuoksi liikkuminen oli kömpelöä. Elokuvassa talon piika kehittää hameesta uuden version käytännöllisyyssyistä, mikä kuitenkin johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Eri vaiheiden kautta palataan nykyhetkeen, missä tapahtuu vielä yllätyksiä.
  Kuvauksia varten tytöt suorittivat etsintäretken Jyväskylän Huoneteatterin pukuvarastoon. Naamiohuvit -näytelmän puvut osoittautuivat sopiviksia pohjiksi, josta elokuvan puvut pystyttiin muokkaamaan.
  - Vanhojen pukujen epäkäytännöllisyys tuli konkreettisesti esille kun kompuroimme ne päällä kuvauksissa, Elina kertoo. 
  Tällä viikolla tekijöille selviää, miten elokuva menestyi kilpailussa.
 
Tektsi Mika Nykänen, kuvat Jussi ja tytöt -työryhmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti