maanantai 6. toukokuuta 2013

Hääpuku kasvoi kosken kuohuista

- Mikään ei ollut aluksi selvää. Olin päättänyt tehdä morsiuspuvun, jonka suunnittelun lähtökohta oli luonnossa ja Art Nouveaussa. Kaikki ympärillä oli kuitenkin valkoista ja lumen peitossa. Kaamoksen pimeys sai kaiken näyttämään synkältä, Minna Salonen kertoo morsiuspukunsa lähtökohdista.
  Minna päätti kuitenkin lähteä Kuusan koskelle, Laukaan viereen, hakemaan inspiraatiota. Hän kulki veden kuohujen äärelle ja yllättyi, miten voimakas ääni pauhaavasta koskesta lähti. Pauhu synnytti idean.
  - Valkoisen, puhtaan ja viattoman sijaan minun puvustani tulisi tumma, syvä ja voimakas, Minna päätti.
  Minna otti kosken kuohunnan ja virtauksen puvun mallin suunnittelun lähtökohdaksi. Minna tutki myös Art Nouveau-tyyliä ja haki sieltä vaikutteita.
  Minna kaavoitti puvun prinsessalinjaiseksi ja olkaimettomaksi, selästä hieman madaltuvaksi. Helmaosat on viistotettu niin, että niistä syntyy laahus. Kuohuvan vaikutelman Minna sai aikaan ripottelemalla epätasaisia helman nostoja.
Organzaa ja huovutusta.
  - Nostojen muotoilu otti aikansa. Takapuolelle niitä tuli vähemmän laahuksen takia. Nostojen sommittelu etupuolelle epäsymmetrisesti loi helmaan virtauksen ja ylöspäin suuntautuvaa liikettä, Minna kertoo.
  Myös materiaaleilla oli tärkeä rooli.
  - Tasapainoilin ensin sifongin ja organzan välillä, mutta päädyin organzaan sen keveyden ja valon heijastamisen kyvyn takia, Minna kertoo.
  Yksi puvun erikoisuuksista on huovutettu vyötäröosa.
  - Suunnittelin sen ilmentämään veden virtausta niin, että siinä näkyy veden valkeat kuohut. Huovutusosa toimii jatkumona helmasta lähtevälle virtaukselle, joka virtaa kohti sydäntä, Minna kertoo.
  Minna yhdisti huovukseen myös organzaa sekä hopeisia silkkikuituja, jotka tuovat vaihtelua mustan keskelle. Eri materiaalien yhdistämistä kutsutaan Nuno-huovutukseksi. Villa kutistuessa kangas vetäytyy rypylle ja muodostaa pintaa aaltomaisen tekstuurin.
  Huovutuksesta Minna sai myös ideoita jatkokehitystä varten.
Mallina Unni Helander
  - Minua kiinnostaisi luoda morsiuspukumallisto, jossa yhdistyisi juhlavat materiaalit ja huovutuksen eri tekniikat, Minna kertoo.
  Mutta tyytyväisin Minna puvussaan on sen tarinan ja muodon tasapainoon.
- Löysin aiheen, joka sopi symbolisesti avioliiton ja rakkauden teemaan. Koski virtaa aina. Se ei jäädy talvellakaan, eivätkä kivikot estä sen virtausta. Koski kuohuu kuin rakkaus, välillä ilosta, välillä surusta, Minna sanoo.
  Siksi puvun nimi on Kuusa, kosken mukaan.

Teksti Mika Nykänen, kuvat Nestori Lönngrén 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti