torstai 10. maaliskuuta 2016

Värit hehkuvat kuvasarjoissa

Janika laittoi kuvat pyörimään Kankaan
sisäiseen televisioon. Taustalla mallina
toimi Malla la Donna.
Värit saivat luovaa kuvausprojektia tekevät valokuvauksen opiskelijat tänä keväänä pauloihinsa. Janika Höysniemi löysi aiheekseen öisen kaupungin neonvärit ja Karri Kinnunen viehättyi orkideoiden terälehtien rikkaasta värimaailmasta. 
  - Mainosvalot ovat aina saaneet minussa aikaan jonkin vaikutuksen. Samoin luonnon valot, kuten ”sininen hetki” sekä hämärän ja pimeän aika ovat aina kiinnostaneet minua väriensä puolesta, Janika pohtii luovan kuvausprojektinsa lähtökohtia.
  Netissä Janika törmäsi valokuvaajiin, jotka ovat tallentaneet kaupunkien värivaloja, ja sai heistä tukea omille ideoilleen.
  - Halusin näyttää, kuinka liikennevalot, kauppojen näyteikkunat ja katujen heijastukset saavat ehkä muuten niin synkän ja pimeän kaupungin näyttämään yhtäkkiä värikkäältä ja ihmeelliseltä, Janika kertoo. 
  Karri löysi orkideat alun perin koulutehtävän kautta ja huomasi, että niiden lehtien kuvaamisella sai aikaan mielenkiintoisia väriabstraktioita.
  - Menemällä tarpeeksi lähelle lehdistä alkaa muodostua värikkäitä kuvioita. Kehittelin ideaa eteenpäin ja päädyin esittävästä kuvasta täysin abstraktiin ilmaisuun, Karri kertoo.
  Saadakseen kuviin riittävää jännitettä Karri käytti niin voimakasta makro-objektiivia kuin mahdollista.

Karri käytti pelkästään orkideoita kuviensa aiheina.
  - Asettelin myös kukkia aivan linssiin kiinni luodakseni värihuntuja kuvan eri osiin, Karri kertoo. 
  Janikan ongelmaksi muodostui, yllätys yllätys, värivalojen vähäisyys. Esikuvien kuvat oli otettu amerikkalaisissa suurkaupungeissa, joissa ei ole puutetta neonvaloista. Kuvauspaikkoja oli haettava siis Jyväskylän lisäksi myös Helsingistä.
  Heijastusten lisäksi Janika halusi kuvata yön valoissa liikkuvia ihmisiä. Nämä kuvat vaativat malleja, jotka Janika löysi "Jyväskylän valokuvaajat & mallit" -facebook-ryhmästä. Seitsemästä ehdokkaasta valikoitui kolme erilaisissa projekteissa kokenutta mallia, joiden kanssa Janika lähti yöhön kuvaamaan.
  - Kuvaussää vaihteli kolmenkymmenen asteen pakkasesta lumimyrskyyn. Lopputulokseen sää ei vaikuttanut mutta vaikeutti mallien työtä, Janika muistelee talvista urakkaansa.
  Lopullisen kuvavalikoiman Janika taittoi valokuvakirjaksi.
  - Asettelin kuvat väriteeman mukaan. Palkitsevinta oli nähdä lopputulos valmiina.
  Karri on pohtinut kuvien hyödyntämistä myös kaupallisesti.
  - Abstraktit kukkataulut sopisivat hyvin myytäviksi sisustustauluiksi.


  Katso Janikan ja Karrin otoksia Facebook-sivultamme.


 Teksti ja kuva Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti