keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Hollannista suomalaisen puun ytimeen

Franck ja Mick esittelevät sorvaustöitään.
Mick de Vriesin ja Frank Scholtenin kolmeviikkoinen vierailu Luovalle kampukselle muodostui matkaksi suomalaisen puun sieluun.
  - Saimme aivan uudenlaisen tuntuman puuhun. Opimme paljon siitä, miten puu soveltuu tuotteiden materiaaliksi, miten se käyttäytyy eri olosuhteissa ja miten sitä voi muokata, Mick kertoo ja esittelee sorvaamaansa lampunjalkaa.
  - Meidän koulutuksemme painottuu muotoiluun ja suunnitteluun. Tuotteiden valmistamista käytännössä me emme harjoittele juuri ollenkaan, Hollannin Arnhemissa Rijn Isselin oppilaitoksessa tuotteen muotoilua opiskelevat pojat kertovat.
  Luovalla kampuksella Mick ja Frank harjoittelivat Manu Semannin ja Alpo Kankaan johdolla puun työstämistä ensin käsityökaluilla ja kokeilivat sitten erilaisia koneita.
  Haastavin harjoitustyö oli lohenpyrstöliitoksilla varustetun rasian valmistaminen.
  - Liitoksiin ei ole käytetty liimaa lainkaan, Mick ja Frank kertovat ylpeinä.
Ei liimaa lohenpyrstöliitokseen.
  Harjoitustöihin kuului myös erilaisten sorvausmenetelmien kokeilemista. Frank sorvasi puumosaiikista lautasia, Mick teki lampunjalkoja ja koristepuita. 

  Yksi asia jäi kuitenkin tekemättä väärinkäsityksen takia.

  - Olisin halunnut tehdä suomalaisen pesäpallomailan, mutta joku sanoi, että lentokoneeseen ei saa viedä niitä, Mick harmittelee viimeisenä päivänä.
  - No, ei ehkä matkustamoon mutta ruumaan kyllä, Manu korjaa.
  Vapaa-ajalla pojat tutustuivat Jyväskylän museoihin ja pyöräilivät lähiseuduilla.
  - Kävimme Pandan tehtaanmyymälässä Vaajakoskella kahdesti. Ensimmäisellä kerralla se vain oli kiinni, pojat nauravat.
  Lähtöpäivänä kolme viikkoa tuntuu lyhyeltä ajalta.
  - Olen todella tyytyväinen, että päätin lähteä tänne, Mick sanoo ja pakkaa sorvatun suomalaisen kuusen laukkuunsa.Teksti  Mika Nykänen, kuvat Mika Nykänen ja Frank Scholten
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti