tiistai 17. toukokuuta 2022

Kalusteet Primukseen saksalaiskisällien taidonnäytteenä

Paul ja Aada tutkivat otoksia.
Paul Höflsauer ja Lucas Nürnberger nostavat pöydän ilmaan ja Aada Uusitalo sommittelee pojista kuvan Luovan kampuksen studiossa.  Garmisch-Partenkirchenin muotoiluoppilaitoksesta vaihtoon tulleiden nuorten miesten urakka on paketissa ja illalla ollaan jo kotimatkalla vehreään kotikaupunkiin Etelä-Saksaan.

Paulin ja Lucasin viisiviikkoinen rupeama on kulunut tiiviisti kalustemuotoilun parissa, sillä heidän päätehtävänsä oli suunnitella ja toteuttaa pöytä, jakkarat ja tuolit Primuksen kansainvälisten vieraiden huoneeseen. 

Lopputuloksena on huikean hieno kokonaisuus suomalaisesta koivusta, joka hengittää ilman maalikerroksia omaa luontaista hengitystään.

- Opettajamme Manu Seman näytti meille esimerkkejä suomalaisesta huonekalumuotoilusta ja antoi sitten vapaat kädet suunnitella Primuksen kokonaisuus. Koivu valikoitui tietenkin materiaaliksi, Suomessa kun ollaan, Lucas kertoo suunnitteluvaiheesta.

Paul ja Lucas nostavat pöydän studioon.
- Viikon aikana kävimme läpi monenlaisia rakenteellisia ratkaisuja. Itse ehdotimme hieman kevyempää rakennetta mutta Manun neuvosta lisäsimme alasarjat tuolien jalkoihin tukevuuden lisäämiseksi. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen, Paul lisää ja sivelee koivun lämmintä pintaa. 


Paulin ja Lucasin viisiviikkoinen vierailu on tiiviin työskentelyn lisäksi sisältänyt tutustumista Jyväskylän keskustan aktiviteetteihin ja lähialueiden erilaisiin mahdollisuuksiin.

- Olemme patikoineet Muuratsalossa ja käyneet myös pilkkimässä Manun kanssa, Lucas kertoo. 

- Pääsiäisenä tyttöystävämme tulivat Saksasta ja vuokrasimme mökin Laukaasta. Retkeilimme luonnossa, istuimme nuotiolla ja saunoimme. Se oli mahtavaa, pojat kertovat. 


Koivun vaaleaa loistoa.
Paul ja Lucas opiskelevat parhaillaan viimeistä vuotta puualan kisälleiksi mikä tarkoittaa sitä, että he saavat luvan mennä töihin alan yrityksiin ja työkokemuksen kartuttua anoa opiskelemaan mestaritutkintoon. Saksassa puuseppien ammattikunta säätelee tarkasti ammattilaisten lupia ja ammattilaisilta vaaditaankin mestaritutkinnon suorittamista oman yrityksen perustamiseen. 

Paulin suunnitelmissa on tehdä puusepän töitä koulun jälkeen tarvittavat kaksi vuotta ja hakea sitten mestaritutkintoon. Lucas puolestaan on hakenut jo yliopistoon sisustussuunnittelijan opintoihin. 

Paul ja Lucas ovat yllättyneitä Luovan kampuksen vapaasta ilmapiiristä, missä opettajat ja oppilaat keskustelevat tasavertaisesti keskenään opiskelijoiden projekteista.

- Saksassa on vielä joissakin paikoissa selkeästi vallalla malli, jossa opettaja sanoo miten tehdään. Täällä opskelijat voivat suunnitella vapaammin omia projekteja ja saada niihin ohjausta opettajilta, jotka suhtautuvat meihin tasa-arvoisina tekijöinä, Paul ja Lucas kiittelevät. 

Teksti Mika Nykänen, kuvat Mika Nykänen ja Aada Uusitalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti