perjantai 27. tammikuuta 2023

Ystävänpäiväkortit siveltimellä

"Kiitos paljon ystävä".
Siveltimet liukuvat äänettömästi Luovan kampuksen luokassa, kun käsityön ohjaamisen opiskelijat keskittyvät japanilaisten kalligraafisten tavumerkkien maalaamiseen. Välillä ohjaaja Chikako Ishiyama kumartuu lähemmäs ja antaa pienen ohjeen siveltimen käyttöön. 

Pöydällä mustassa astiassa lepää perinteinen mustepuikko, jota hankaamalla astian pintaan väri liukenee veteen ja edelleen siveltimeen. 

Opiskelijoiden siveltimistä piirtyy paperille sanat "kiitos paljon ystävä". Työn alla on ystävänpäiväkortteja, jotka viimeistellään paperista taitelluilla origami-kukilla.

Malliksi eri tavumerkkien maalaamiseen Chikako on tulostanut opiskelijoille Hirakana ja Katakana -merkistöt, joista voi tutkia yksityiskohtaisesti jokaisen siveltimen liikkeen ja järjestyksen. 

Chikako opiskelee Luovalla kampuksella käsityötaidon ohjaajaksi. Osana opintojaan hän vetää japanilaisen kalligrafian kurssin omille luokkatovereilleen, jotka pääsevät näin tutustumaan myös itse tekniikkaan, jonka taitajia Suomessa on hyvin vähän. 

Kalligrafiassa ei voi tehdä "virheitä", sillä jokainen siveltimen veto on lopullinen. Harjoittelemalla saavutetaan taito, jonka avulla pystytään maalaamaan kerralla valmis kalligrafinen työ. 

Katso lisää kuvia Facebook-sivultamme!

Teksti ja kuvat Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti