torstai 29. tammikuuta 2015

Aikuisartesaanit työssäoppimassa ulkomailla

Näkymiä Rotterdamista.
Tänä keväänä aikuispuolelta artesaaneiksi valmistuvat tekstiilialan opiskelijat ovat parhaillaan työssäoppimisjaksolla. Suurin osa opiskelijoista työskentelee Keski-Suomessa alan yrityksissä tai kädentaitojen ohjaukseen liittyvissä organisaatioissa.
  Muutama on kuitenkin ottanut pidemmän loikan työelämään ja etsinyt paikan itselleen ulkomailta. Marjaana Niskanen hakeutui Rotterdamilaiseen Lile Sadi -studioon, joka suunnittelee tekstiilejä, tapetteja, lasten vaatteita ja asusteita. Lile Sadi korostaa erityisesti korkealuokkaista käsityön laatua. Ideaali paikka siis kunnianhimoiselle tekstiilialan artesaanille.
  Marjaana löysi paikan ystävän vinkin kautta. Portfolion lähettämisen jälkeen tuli tervetulotoivotus Rotterdamiin. Marjaanan toiveissa oli löytää paikka, jossa hän pääsee tekemisiin suunnittelun ja tuotannon kanssa erityisesti kankaanpainannan alalla.  
Anna-Maria Huuskosen kuvaama kutoja
aDelhissä.
  Marjaana kertoilee blogissaan työkuulumisia ja yleisiä tunnelmia Hollanista. Viikon sisällä Marjaana on jo käynyt tutustumassa Haagin tunnelmaan ja alan putiikkeihin.
  Anna-Maria Huuskonen puolestaan on lennähtänyt vieläkin kauemmas, eli Nepalin Kathamanduun saakka. Anna-Maria työskentelee Nepalin Fidassa ja ohjaa ompeluopetusta paikallisille nuorille naisille sekä tutustuu Nepalilaiseen käsityöperinteeseen. Mukanaan Anna-Maria vei ompelutarvikesettejä, joita hän voi hyödyntää toiminnassa. Ohjaustoiminnan ohella Anna-Marian on tarkoitus verkostoitua ja etsiä yhteistyökumppaneita käsityötuotteiden ja -materiaalien maahantuonnin saralla. 
  Blogissaan Anna-Maria kuvailee elämää ja käsityöläisyyttä Nepalissa. Ensivaikutelmien perusteella käsityökulttuuri on tehnyt vaikutuksen Anna-Mariaan. Blogissa on myös hienoja kuvia paikallisista ihmisistä ja uskomattomasta arkkitehtuurista. 
Anna-Marian blogi
Teksti Mika Nykänen, kuva Anna-Maria Huuskonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti