tiistai 27. tammikuuta 2015

Vanhasta uutta perinteisillä menetelmillä

Entisöijät työn äärellä. Pietu Iiitti ja Juho Hyvönen. 
Vanhan huonekalun entisöinnissä ei saa tuhota alkuperäisen esineen luonnetta. Tämä sääntö oli Pietu Iitillä ja Juho Hyvösellä kirkkaana mielessä, kun he ryhtyivät asiakkaiden aarteiden entisöimiseen.
  Pietun jyväskyläläinen asiakas lähetti kuvan lipastosta, jonka pinta ja osa koristeveistosta oli kärsinyt. Kuvan nähtyään Pietu ei epäröinyt hetkeäkään ottaa työtä vastaan.
  Tutkimuksen jälkeen Pietu päätteli lipaston olevan erilaisia tyylejä mukaileva teollisesti 1900-luvun puolessa välissä valmistettu huonekalu. Liitokset näyttivät koneellisesti valmistetuilta, samoin lakan koostumus oli peräisin toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta.
Pietun urakan lopputulos.
  Urakka alkoi lipaston purkamisella ja rungon liitosten vahvistamisella perinteisillä menetelmillä. Vuosien varrella liima oli antanut paikoitellen periksi ja peruskorjaus oli paikallaan.
-  Yksi laatikko oli viilutettava uudelleen irronneiden palasten takia. Myös osa koristeveistosta oli pudonnut pois, Pietu kertaa työvaiheita.
  - Poistin vanhan lakan ja petsasin spriin avulla pinnat uusiksi. Sävytyksen sain aikaan kolminkertaisella petsauksella ja hankauksella.
  - Perinteisen nitroselluloosalakan hankinta oli yllättävän hankalaa, sitä kun ei saanut enää kaupasta, Pietu kertoo.
  Juhon työ on vielä vielä alkuvaiheessa. Muiden projektien oheessa Juho on purkanut ja tutkinut haapamäkeläisen Vaissin kartanon sohvaa, jonka Juho arvelee olevan peräisin 1800-luvun puolelta.
  - Näyttää vähän siltä, että sohva on alun perin ollut maalattu mutta jossakin vaiheessa se on hiottu puhtaaksi ja lakattu.
Nauloja ja hapertunutta puuta. 
  Suunnitelmissa on, että sohva saa uuden lakkapinnan.
  - Entistän sen nykyiseen ulkonäköönsä, koska täyttä varmuutta ei ole siitä, miltä se on näyttänyt alun alkaen, Juho miettii.
  Sohvaan pitää valmistaa uusia osia, koska vuosien saatossa kertyneet virheelliset korjausmenetelmät ovat tehneet tuhojaan.
  - Vaikenta tässä projektissa on varmaan purkaminen ilman että tuhoaa sohvaa lisää, Juho miettii. - Naulojen ja ruuvien aiheuttamat jäljet pitää varmaan korjata uusilla osilla.
  Poikien mielestä entisöinti sopii puualan artesaanin työnkuvaan mainiosti.
  - Entisöinti kiinnostaa ehdottomasti, Juho ja Pietu lausuvat yhteen ääneen. - Tulen tekemään tätä jatkossakin, Juho sanoo.

Teksti Mika Nykänen, kuvat Mika Nykänen ja Pietu Iitti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti