maanantai 5. syyskuuta 2016

Vastasyntyneet näyttelyyn

Vastasyntyneiden kuvaamisessa huoneen lämpötilan tulee olla
tarpeeksi korkea.
- Pienet varpaat ja sormet koskettavat sydäntäni, Magdalena Dolecka sanoo, kun kysyn, mikä vastasyntyneiden kuvaamisessa kiehtoo.
  - Lapsi on vastasyntynyt vain kaksi viikkoa ja se on vanhemmille tärkeä vaihe. Haluan luoda unohtumattomia muistoja vanhemmille tuleville vuosille. Haluan, että aina kun he katsovat kuvaa, se koskettaa heitä, valokuvausta Luovalla kampuksella opiskeleva Magdalena kertoo.
  - Parasta vastasyntyneiden kuvaamisessa on se, kun he hymyilevät, Magdalena summaa.
  Magdalena aloitti vastasyntyneiden kuvaamisen puolitoista vuotta sitten ja on siitä lähtien kuvannut perhe- ja lapsikuvien ohella kymmeniä perheen tuoreimpia tulokkaita.
  Jokaista kuvaussessiota pitää valmistella huolellisesti, ovathan mallit melko vieraassa tilanteessa.
  - Kun vauva on syönyt hyvin, hän myös nukkuu hyvin. Käsittelen vauvaa aina varovasti ja rauhallisesti. Myös vanhemmat auttavat vauvan asettelemisessa. Kuvaushuoneen lämmittäminen on myös tärkeää, koska korkeampi lämpötila auttaa vauvaa paremmin nukkumaan. Tärkeää on myös, että vauvaa kosketellaan pehmeästi. Laitan aina käsineet päälle, koska omat käteni ovat yleensä kylmät, Magdalena kertoo kuvausjärjestelyistä.
  - Kuvaus vaati kärsivällisyyttä ja aikaa. Jokaisen vastasyntyneen kuvaamiseen menee kolmesta neljään tuntia, Magdalena kertoo.
  Yhdessä ja puolessa vuodessa materiaalia kertyi niin paljon, että Magdalena päätti järjestää kuvistaan näyttelyn. Näyttelyn avulla Magdalena myös suorittaa opintojaan, jotka ovat melkein loppusuoralla. Valmistumisen jälkeen vastasyntyneiden kuvaaminen jatkuu, totta kai.
  - Minulla on paljon uusia ideoita kuvia varten, Magdalena kertoo.

Vastasyntyneiden valokuvanäyttely Jyväskylän Kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolla (Vapaudenkatu 39-41, 2. kerros) 6 - 20.9.2016. Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 6.9 klo 17.00.

Teksti Mika Nykänen, kuva Magdalena Dolecka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti